De dood of de gladiolen

291 keer bekeken 0 comments

Wat gebeurt er allemaal rond de campagne NBA Open en hoe vergaat het de design labs? Wat vond er plaats bij de verschillende evenementen? Wie waren er en wat is er uitgekomen? Wat was opvallend? Welke ideeën leefden er? 

Op deze pagina vind jij hierover alle informatie. Klik door naar jouw event voor de foto's of de video. Lees de blogs van de deelnemers. Geef jouw mening of doe mee aan een poll.

 

 

Blog van Harm Mannak, Algemeen Directeur NBA, over het vervolg van NBA Open.

Beetje rare titel voor een blog, maar ik raakte erdoor geïnspireerd toen ik vorige maand de vierdaagse in Nijmegen liep. 

Op de vierde dag kom je Nijmegen binnen over de Via Gladiola, de weg die de rest van het jaar overigens gewoon de St. Annastraat wordt genoemd en krijg je gladiolen. De term zelf staat voor 'alles of niets'. Of het wordt een geweldig succes, een glorieuze overwinning of het wordt een grandioze mislukking. Je kan ook zeggen: “Ik waag het erop”.

Als het om de inrichting van de beroepsorganisatie gaat zou het geen waagstuk moeten zijn. Een waagstuk waarvan je je nog maar moet afvragen of het lukt. Ik heb de vaste overtuiging dat het gaat lukken, immers we hebben in de nieuwe visie de nadruk gelegd op meer focus op de ontwikkeling van het beroep en de accountant zelf en daarnaast ook uitgesproken dat er een sterkere onderlinge verbinding moet gaan ontstaan tussen de leden onderling en de leden en de NBA zelf. Dat is de opdracht die we onszelf hebben meegegeven. Wie A zegt moet bereid zijn B te zeggen, adeldom verplicht.

Het waagstuk zou kunnen zitten in de bereidheid om de vaste waarden en structuren te durven loslaten om tot iets nieuws, iets beters te komen. De bereidheid om ook onzekerheid als vaste waarde te accepteren, niet als doel op zich maar als noodzaak omdat de wereld om ons heen dat van ons vraagt. En als je het publieke belang wilt dienen, dan is er geen ontkomen aan, dan hoort dat erbij. Dat laat zich niet allemaal 'vangen' in protocollen en richtlijnen, maar doet nadrukkelijk een beroep op het individu, het NBA-lid en de NBA-medewerker zelf. Nederland moet kunnen rekenen op zijn accountants en dat vereist meer dan een hoogstaande kwaliteit.

De komende weken zijn de design labs aan het bouwen/ ontwerpen aan de nieuwe structuur. Ze hebben alle hulp nodig die maar beschikbaar is. Vooral om ze te stimuleren die 'onzekerheid' toe te laten in het ontwerpproces. Geen nieuwe wijn in oude zakken, maar echt een nieuwe fundamentele aanpak en structuur. Inmiddels zijn er 3 klankbordgroepen met elk ruim 50 deelnemers. Geweldig dat die betrokkenheid er is. Die pakken die rol ongetwijfeld met verve op. Ik hoop van harte dat het eraan zal bijdragen dat de olievlek zich verder zal uitbreiden en steeds meer leden willen meedoen in de realisatie van wat we met elkaar willen bereiken met de Via Gladiola als metafoor.

Meld je ook aan voor een of meer van de klankbordgroepen!

   Alles over de design labs en aanmelden   

Images

Comment

Twitter

0  Comments

 
We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...