Een heel open gesprek bij de borrel in Friesland - 17 mei

243 keer bekeken 0 comments

Wat gebeurt er allemaal rond de campagne NBA Open en hoe vergaat het de design labs? Wat vond er plaats bij de verschillende evenementen? Wie waren er en wat is er uitgekomen? Wat was opvallend? Welke ideeën leefden er? 

Op deze pagina vind jij hierover alle informatie. Klik door naar jouw event voor de foto's of de video. Lees de blogs van de deelnemers. Geef jouw mening of doe mee aan een poll.

 

 

Op vrijdagmiddag samen wat borrelhapjes maken en een goed glas drinken: wie houdt daar nu niet van? Maar in deze setting met leden die elkaar nog niet kennen en NBA-medewerkers die uit Amsterdam naar Katlijk (Friesland) zijn gekomen om te luisteren, dat voelt eerst nog wat onwennig.

We starten met een drankje, wat uitleg en dan gaan de schorten om. Twee aan twee wordt er gewerkt aan kipspiesjes, garnalenspiesjes, gevulde champignons, meloen met feta en hapjes met asperges en roomkaas.

Voorzichtig en aftastend

Samen koken is leuk en omdat onze moderator Sandra ieder van ons een vraag heeft meegegeven om tijdens het koken over te denken en te praten, komen de gesprekken ook op gang. Voorzichtig en aftastend.

Gesprek komt goed op gang

Maar als we na het koken gaan zitten met een drankje komt het gesprek echt goed op gang. Persoonlijke verhalen over lastige momenten in het professionele bestaan van de accountant. En ook: hoe weinig de NBA eigenlijk voor je betekent op zo’n moment. Als je als Aib-er naar de Accountantskamer in Zwolle moet en voor het hekje staat. Aangetaste integriteit, angst en eenzaamheid komen voorbij.

Alleen en eenzaam

De eenpitter met een eigen praktijk voelt diezelfde eenzaamheid soms. Ze mist advies en ook een stem die haar vertegenwoordigt bij de NBA. Een vennoot van een ander klein kantoor voelt helemaal niet dat de NBA er voor haar is. Sterker nog, ze heeft eerder het gevoel te moeten vechten tegen de NBA. Bijvoorbeeld in discussie met toetsers over de grondslag. Er zijn teveel regels en een beroep doen op de helpdesk van de NBA biedt geen uitkomst. De NBA houdt te weinig rekening met kleine kantoren. Het woord “alleen” komt vaak naar voren. “Ik kan eigenlijk niet meer, ik heb er soms genoeg van, ik voel geen begrip van de NBA en mijn stem wordt niet gehoord”.

Politiehond

De NBA als politiehond, die regels eruit perst en eigenlijk meer als noodzakelijk kwaad wordt gezien dan als van waarde voor het individuele lid. De HRA wordt steeds dikker. “Wij hebben onze WTA vergunning ingeleverd. Met drie controles moesten wij die nu opgeven. Mkb-bedrijven die wij door en door kennen zijn wij nu kwijt als klant. De 53 maatregelen maken ons vak kapot”.

Balans in aandacht

Ook de balans tussen aandacht voor big4 en overige leden komt aan de orde. Het wordt als een positief signaal ervaren dat de NBA-voorzitter zich vaker uitspreekt, zoals onlangs over het positieve AFM-rapport dat eigenlijk al lang klaar lag.

Publiek- versus klantbelang 

Er volgt een discussie over publiek belang versus klantbelang. De afdronk is: “ik sta voor mijn werk. Ik werk voor mijn klant, maar ik geef die zeker niet altijd zijn zin. Ik ben integer”. Een andere deelnemer aan het gesprek heeft daar een andere kijk op: “Mensen zijn niet automatisch integer” zegt hij. “Net als bij banken en verzekeraars is er ook in de accountancy niet automatisch sprake van integriteit en het staan voor het publiek belang is geen vast gegeven”. Hij vindt dat de NBA juist voor zuivering in de beroepsgroep moet gaan en ook zelf tuchtklachten moet indienen. “Anders is er over 10 jaar geen NBA meer”, zo is zijn mening.

Wat zeggen deelnemers?

“Wat ik afgeef sta ik voor 100% achter”

“Wat is simpeler dan als NBA een telefoontje te plegen, als je als lid voor de Accountantskamer wordt gedaagd.”

“Het is beter dan het was, maar het is nog niet goed genoeg”.

Images

Comment

Twitter

0  Comments

We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...
Cookie settings