Rondleiding Distilleerderij Hooghoudt - 10 mei

238 keer bekeken 0 comments

Wat gebeurt er allemaal rond de campagne NBA Open en hoe vergaat het de design labs? Wat vond er plaats bij de verschillende evenementen? Wie waren er en wat is er uitgekomen? Wat was opvallend? Welke ideeën leefden er? 

Op deze pagina vind jij hierover alle informatie. Klik door naar jouw event voor de foto's of de video. Lees de blogs van de deelnemers. Geef jouw mening of doe mee aan een poll.

 

 

Het is vrijdagmiddag en we hebben ons laatste NBA Open event van de week. De locatie is perfect gekozen voor dit moment van de week: Hooghoudt in Groningen. De bijeenkomst begint met een heerlijke cocktail. De ster van het drankje is natuurlijk de premium Jenever van Hooghoudt.

Met zo’n vliegende start kan het toch niet anders dan een geslaagde middag worden.

Gezellig keuvelen maar ook praten over NBA

Als we halverwege de cocktail zijn, heet Vera ons welkom. Zij begeleidt het gesprek vanmiddag zodat we niet alleen maar lekkere drank proeven en gezellig keuvelen, maar ook praten over NBA. Bij de voorstelronde horen we dat er best wat Groningers zijn die hier nog niet eerder geweest zijn. Een rondleiding door deze fabriek die bij - wijze van spreken - cultureel Gronings erfgoed is, konden ze niet aan zich voorbij laten gaan.

Gemixt gezelschap

Maar gelukkig spelen ook andere factoren een rol. De een wil haar steentje bijdragen in de veranderingen die aanstaande zijn, de ander wil constructief in gesprek in plaats van onderling gemopper. Waar de een NBA goed weet te vinden, vraagt de ander zich af wat NBA toch eigenlijk doet. Een gemixt gezelschap dus, wat ook voor de ledengroepen geldt.

"Jenever is voor mannen boven de 70"

Richard is onze gastheer. Hij vertelt ons alles over jenever, het bedrijf en de familie Hooghoudt. De lach zit er gelijk goed in als de eerste antwoorden komen. “Jenever is toch alleen voor mannen van boven de 70?!” Gelukkig heeft die welkomstcocktail ons het tegendeel al bewezen. Richard vertelt verder over versimpelen van technische processen en dat de geschiedenis en plannen voor de toekomst naadloos in elkaar over lopen.

Een prettige bijeenkomst

We zien erg veel overeenkomsten met de gesprekken die wij met elkaar voeren over NBA. Ook hier bestaat nostalgie over hoe het vroeger was en zijn er uitgesproken ideeën over hoe NBA in de toekomst zou kunnen opereren. Het is een goede middag, waarin veel en open gesproken wordt. “Het is een prettige bijeenkomst. En dat is niet alleen door de drank!” Een opmerking die op veel gelach en bijval mag rekenen.

Bij de proeverij wordt na de 1e slok direct gevraagd “En wat kost zo’n fles?” Tja, we blijven toch accountants.

“Dit is de kans om mijn mening te kunnen ventileren in plaats van binnenskamers te mopperen. NBA die eindelijk eens bij ons in de buurt is en die eindelijk eens met ons in gesprek wil gaan. “

Wat zeiden de deelnemers?

Lees voor een uitgebreide opinie de blog van Ralph Vaessen op Accountant.nl

Is het vak Accountancy onmisbaar?

- Nee. Zie wat we toevoegen bij de klant, bijvoorbeeld bij MKB-ondernemers. Als je daarnaar kijkt zijn we echt onmisbaar. We zijn ons er wel van bewust dat een deel van onze taken uit de tijd raken. Maar advies zullen ze altijd nodig hebben.

Wat heeft Accountancy met mensen te maken?

- Alles. De accountant is een mens, de klant is een mens. Achter alle cijfers staan ook weer mensen.

- Zou het niet goed zijn om ook niet-accountants te betrekken in de keten? Bijvoorbeeld als vestigingsleider. Die functie is inhoudelijk zó anders dan het vak, waarom moet dat per se een accountant zijn? Het is een ouderwetse gedachte.

- NBA moet aan de slag kennisdeling over de accountantsverklaring. De banken, gemeenten of subsidieverstrekkers hebben geen idee wat ze vragen.

Wat wil je van NBA?

- NBA moet naar ons luisteren en met die info dan ook iets mee doen.
Maar behandel ons niet als een homogene groep met je oplossingen, want er is niet 1 soort accountant.

- Meer aandacht voor en inzicht in de taken dagelijkse werkzaamheden voor de MKB accountant.

Als je voorzitter/directeur van NBA zou zijn, wat zou jij dan doen?

- Statement over fraude.

- Beter communiceren: wat doet de Accountant en wat kan het maatschappelijk verkeer van hem/haar verwachten?

- Nieuwe regels bepalen over het voeren van de titel: de titel niet koppelen aan beroep maar aan opleiding (zoals je altijd doctorandus blijft). Je kan dan niet praktiserend achter je titel zetten als je bv AiB bent (zoals doctoren doen).

Images

Comment

Twitter

0  Comments

We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...
Cookie settings