NBA Café Twentsche Foodhal: aandacht voor de persoon achter de accountant – 2 mei

561 keer bekeken 0 comments

Wat gebeurt er allemaal rond de campagne NBA Open en hoe vergaat het de design labs? Wat vond er plaats bij de verschillende evenementen? Wie waren er en wat is er uitgekomen? Wat was opvallend? Welke ideeën leefden er? 

Op deze pagina vind jij hierover alle informatie. Klik door naar jouw event voor de foto's of de video. Lees de blogs van de deelnemers. Geef jouw mening of doe mee aan een poll.

 

 

In het kooklokaal van de Twentsche Foodhal in Enschede vond op 2 mei een NBA Café plaats dat draaide om contact leggen en luisteren naar elkaar. De deelnemers namen plaats rond een grote tafel en NBA-directeur Harm Mannak opende het gesprek.

Contact en samenwerking met collega’s

De behoefte die centraal stond deze middag was contact met collega’s, kunnen samenwerken. Want een open gesprek durven voeren met je collega’s is niet altijd vanzelfsprekend. Fouten toegeven is lastig als die collega-accountant ook een concurrent is. Je kunt het delen van zelf ontwikkelde plannen, werkwijzen en visie zien als een risico.

Maar klopt dat anno 2019 nog wel? Gaat het niet vooral om delen, netwerken en samenwerken? Denk aan bijeenkomsten die interessant zijn voor AA en RA accountants, met diverse onderwerpen die voor alle leeftijden, ledengroepen en jaren van ervaring van toepassing is. En gezelligheid hoeft natuurlijk niet te ontbreken bij zo’n bijeenkomst. De basis voor een Twentse community is gelegd! 

De start van Noaberschap

Die Noaberschap was tijdens de middag al goed te zien. Het gesprek werd door de hele groep gedragen. Toen een Openbaar Accountant de vraag voorgelegd kreeg of zij kiest voor dromen of presteren, vroeg een AiB hoe dit van toepassing is op de NBA: "Voor de NBA droom ik er van dat er veel meer accountants bijkomen. Landelijk gezien daalt het aantal studenten." 

Die openheid betekende niet dat iedereen het altijd met elkaar eens was. Juist de openheid behouden in tegengestelde meningen werd als heel fijn ervaren. Want over de vraag of je wel één beroepsgroep kan hebben voor een vak dat onderling zo wezenlijk kan verschillen, werd fel gediscussieerd. 

Brede vorming versus specialisatie

Bij de opleiding krijg je een brede vorming en kun je alle kanten op. Dat is wat het vak aantrekkelijk maakt volgens de deelnemers: "Want je hebt ook juist die hele keten nodig, van al die verschillende accountants". Opnieuw de samenwerking die terugkomt dus. Of is het toch beter om eens te kijken naar het voorbeeld van hoe medici opgeleid worden, die tijdens hun studie kiezen voor een specialisatie als huisarts of chirurg? 

"Als ik directeur van de NBA zou zijn, dan zou ik er voor zorgen dat NBA aantrekkelijker wordt en blijft voor jongeren. Minder regels bijvoorbeeld en in de opleiding aandacht voor dilemma’s die in de praktijk op je pad zullen komen. Op die manier gaat de discussie over de inhoud van de situatie in plaats van over de regels op papier."

Dat maakt de cirkel rond. We begonnen met hoe je omgaat met de dilemma’s die je tegenkomt. Wanneer je je rug recht houdt en je strikt aan de regels houdt of wanneer je luistert naar je intuïtie en op basis daarvan keuzes maakt. 

De deelnemers verlieten na het gesprek tevreden het pand:

“Het was voorheen altijd zitten en veel luisteren. Het gesprek aangaan vond ik heel aantrekkelijk.”

“Leuk om vakgenoten te ontmoeten. Sinds ik AiB ben, zie ik die minder.”

“Ik was nieuwsgierig wat het was. En ik irriteer me wel eens aan zaken van NBA, waarom er bepaalde dingen maar niet veranderen. Daarom wilde ik hier graag zijn. “

“Iedereen heeft open gesproken, dat vind ik heel mooi”

“NBA krijgt nu een gezicht. Hiervoor had ik er niet veel warmte bij, bij dat logo.”

Had je erbij willen zijn, maar kon je niet? Op 23 mei vindt nog een NBA Café plaats in de Twentsche Foodhal. 

Images

Comment

Twitter

0  Comments

We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...
Cookie settings